Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Parkeren in Tilburg: Een Complete Gids

Tilburg, de zesde grootste stad van Nederland, is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners. Of je nu komt voor het bruisende nachtleven, de culturele bezienswaardigheden of gewoon om te winkelen, parkeren in Tilburg kan soms een uitdaging zijn. In deze uitgebreide gids bespreken we alles wat je moet weten over parkeren in Tilburg, inclusief tips en trucs om je parkeerervaring zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Parkeergarages en -terreinen

Tilburg heeft een aantal goed gelegen parkeergarages en -terreinen die een handige optie bieden voor bezoekers die met de auto komen. Hier zijn enkele van de belangrijkste locaties:

1. Parkeergarage Heuvelpoort

Gelegen in het hart van het centrum, biedt Parkeergarage Heuvelpoort gemakkelijke toegang tot de belangrijkste winkelstraten, restaurants en uitgaansgelegenheden. Met ruime openingstijden en voldoende parkeerruimte is dit een populaire keuze onder bezoekers.

Adres: Heuvelpoort 354, 5038 CN Tilburg

Openingstijden: 24/7 open

Tarieven: €2,50 per uur, maximaal dagtarief €20

2. Parkeergarage Pieter Vreedeplein

Dichtbij de grote winkelcentra en bioscopen, is Parkeergarage Pieter Vreedeplein ideaal voor een dagje winkelen of een avondje uit. Deze moderne parkeergarage beschikt over elektrische laadpunten en is toegankelijk voor mindervaliden.

Adres: Magazijnstraat 1, 5038 BH Tilburg

Openingstijden: 24/7 open

Tarieven: €2,40 per uur, maximaal dagtarief €19

3. Parkeerterrein Tivoli

Voor degenen die liever buiten parkeren, biedt Parkeerterrein Tivoli een voordelige optie. Dit terrein ligt op loopafstand van het stadscentrum en is een goede keuze voor langere parkeerduur.

Adres: Ringbaan Oost 2, 5018 BA Tilburg

Openingstijden: 24/7 open

Tarieven: €1,80 per uur, maximaal dagtarief €10

Gratis Parkeren

Hoewel betaald parkeren vaak dichter bij het centrum te vinden is, zijn er ook opties voor gratis parkeren in Tilburg. Enkele gebieden waar je gratis kunt parkeren, meestal iets verder van het stadscentrum, zijn:

Spoorzone

In de Spoorzone, vlakbij het centraal station, kun je vaak gratis parkeren. Deze buurt is in ontwikkeling en biedt een creatieve en industriële sfeer. Houd er rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt kan zijn.

Reeshof

De wijk Reeshof ligt aan de westkant van Tilburg en biedt diverse gratis parkeerplaatsen. Van hieruit kun je eenvoudig met het openbaar vervoer of de fiets naar het centrum.

Parkeren voor Bezoekers met Beperkingen

Tilburg biedt diverse faciliteiten voor bezoekers met beperkingen, waaronder speciale parkeerplaatsen nabij belangrijke locaties zoals ziekenhuizen, winkels en openbare gebouwen. Zorg ervoor dat je een geldige gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar in je voertuig hebt liggen.

1. Centrumparkeren

In het centrum van Tilburg zijn er verschillende gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar. Deze plaatsen liggen dicht bij de belangrijkste voorzieningen en hebben extra ruimte voor gemakkelijke toegang.

2. Parkeergarage Knegtel

Deze parkeergarage nabij het station beschikt over meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen en aangepaste voorzieningen zoals liften en brede doorgangen.

Adres: Knegtel 16, 5046 KN Tilburg

Openingstijden: 24/7 open

Tarieven: €2,50 per uur, maximaal dagtarief €18

Tips voor Slim Parkeren

1. Gebruik Parkeerapps

Er zijn verschillende parkeerapps beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van een parkeerplaats en het betalen van parkeergeld, zoals Parkmobile, Yellowbrick en ANWB Onderweg. Deze apps bieden real-time informatie over beschikbare parkeerplaatsen en tarieven.

2. Maak Gebruik van P+R Locaties

Parkeer en Reis (P+R) locaties zijn een handige en vaak goedkopere optie voor bezoekers die met de auto komen. Parkeer je auto aan de rand van de stad en reis verder met het openbaar vervoer naar het centrum. Enkele P+R locaties in Tilburg zijn:

  • P+R Stappegoor: Gratis parkeren en busverbinding naar het stadscentrum.
  • P+R Reeshof: Gratis parkeren en treinverbinding naar het centraal station.

3. Controleer Parkeerregels

Tilburg heeft verschillende parkeerzones met elk hun eigen regels en tarieven. Controleer altijd de borden en markeringen voordat je je auto parkeert om boetes te voorkomen. In residentiële gebieden geldt vaak een vergunningenbeleid, dus let goed op de aanwijzingen.

4. Probeer Buiten de Piekuren te Parkeren

Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan buiten de piekuren te parkeren. Weekdagen tijdens kantooruren en weekenden kunnen druk zijn, maar vroeg in de ochtend of later in de avond is er vaak meer beschikbaarheid en soms lagere tarieven.

Conclusie

Parkeren in Tilburg hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Met een beetje planning en gebruik van technologie kun je eenvoudig een geschikte parkeerplaats vinden en genieten van alles wat deze levendige stad te bieden heeft. Tilburg staat bekend om zijn bruisende cultuur, gezellige restaurants en talrijke evenementen. Of je nu kiest voor een centrale parkeergarage, een gratis parkeerplek aan de rand van de stad of een handige P+R locatie, Tilburg heeft voldoende mogelijkheden voor iedere bezoeker. Bovendien zijn er diverse parkeerapps beschikbaar die je realtime informatie geven over beschikbare parkeerplekken en tarieven, zodat je altijd goed voorbereid op pad gaat. Vergeet niet een wandeling te maken door het historische centrum en een bezoek te brengen aan de lokale winkels en markten voor een complete Tilburg-ervaring.

Verwante artikelen

Ontdek artikelen die relevant zijn voor jouw interesses

Bezienswaardigheden in Tilburg

Ontdek de Verborgen Schoonheden van Tilburg

Tilburg is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip, maar deze stad in Noord-Brabant heeft verrassend veel te bieden. Of je nu een liefhebber bent